Pieczony pstrąg, delikatny i
aromatyczny - z porami, koperkiem i cytryną. Por jest wyrazisty w smaku, dzięki czemu dobrze współgra z delikatną rybą. Danie upiekłam w piekarniku i bardzo nam smakowało. Jednak jeśli macie możliwość, przygotujcie je na grillu. Pstrąg z grilla, z przypieczoną skórą będzie wprost rozpływał się w ustach. Polecam na zdrowy, wiosenny obiad.
Składniki:
2 pstrągi
2-3 gałązki koperku
1 cytryna
1 biała część pora
2 łyżki oliwy
2-3 gałązki koperku
1 cytryna
1 biała część pora
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pstrągi umyj, osusz, odetnij głowy (ja ich nie wyrzucam, tylko zamrażam i później gotuję zupę). Skórę ryby natnij w kilku miejscach, natrzyj solą, pieprzem, a do środka pstrągów włóż po plasterku cytryny i gałązkę koperku.
Pora umyj, pokrój w plasterki. Ryby przełóż do naczynia, w którym będziesz je zapiekać i posyp plasterkami pora. Piecz ok 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj z pieczywem/ziemniakami i ulubioną surówką.
dawno całego pstrąga nie jadłam!
OdpowiedzUsuńtrzeba koniecznie to nadrobić :)
UsuńFajna rybka, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa jestem od zawsze wielkim fanem ryb i jak tylko mam okazję to bardzo chętnie je przyrządzam. Dlatego z powodzeniem mogę każdemu polecić przepisy na łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż według mnie wychodzą one wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńbj980gyun
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet